ANTIMIKROBIÁLNY EFEKT EO

vedecké články Journal of Essential Oil Research
TROCHU EBM /evidence-based medicine/ pre západnú medicínu

Existujú mnohé medicínske štúdie a publikácie zamerané na objasňovanie
antibakteriálneho, antimykotického a antivirotického efektu esenciálnych olejov.
Štúdie sú zamerané na objavovanie účinných molekúl obsiahnutých v EO.

V rastlinkách sa antimikrobiálne látky syntetizujú na ochranu rastliny
pred mikrobiálnymi patogénmi. 
Tieto chemické zlúčeniny sa vylučujú z rastlinných častí v špecifických podmienkach
stresu. 

Antimikrobiálne vlastnosti éterických olejov závisia od ich chemických zložiek,
ich koncentrácie, ale aj od architekúry mikroorganizmov a ich uloženiav tele.
Každá molekula môže vykazovať odlišný mechanizmus účinku proti mikróbom,
ktorý vedie k: 
poškodeniu steny alebo membrány baktérie s vytvorením otvorov a k vyliatiu obsahu baktérie,
poškodeniu aktívnych kanálikov, ktoré sú komunikačnými cestami baktérií,
poškodeniu tvorby energie ATP,
nedostatku stavebných látok a nadbytku toxických metabolitov,
inaktivácii rôznych bakteriálnych enzýmov, potrebných pre metabolizmus,
uvoľneniu autolytických - smrtiacich- enzýmov v baktérii,
neschopnosti sa množiť poškodením DNA a enzýmov potrebných na jej opravu 
alebo až k usmrteniu baktérie a mnohé iné....

Mechanizmus antimikrobiálneho pôsobenia - mechanistický prístup - príklad:
m


Vzhľadom na nárast počtu baktérií rezistentných na antibiotiká a nedostatok nových antibiotík
na trhu je potrebné nájsť alternatívne stratégie na zvládnutie infekcií spôsobených baktériami
rezistentnými na lieky. Možným riešením môže byť aj kombinácia existujúcich antibiotík
s fytochemikáliami na zvýšenie účinnosti antibiotík.

EO obsahujúce
karvacrol,
cinnamaldehyd,
kyselinu škoricovú,
eugenol
tymol
môžu okrem iného mať synergický alebo aditívny účinok v kombinácii s antibiotikami...
čo naznačuje, že EO môžu ponúkať možnosti na zníženie používania antibiotík.

Podľa vzťahu k jednotlivým mikróbom a tkanivám, k najúčinnejším EO patria oleje:

Artemisia herba-alba Staphylococcus aureus, Streptococcus C + D, Proteus, Klebsiella,
Salmonella typhi,Haemophilus influenza, P. aeruginosa...
Calamintha nepeta
Cinnamomum zeylanicum kôra- Sta aureus, E.coli

Citrus limon
Cupressus sempervirens
Cymbopogon martini (palmarosa)
Eucalyptus globulus, radiata, citriodora, smithi E.coli, B.megaterium, Staphylococcus aureus,
StreptococcusC and D, Proteusspp.,Klebsiellaspp.,Salmonella typhi,Haemophilus influenza, P. aeruginosa...
Eugenia = Syzygium caryophyllata Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Salmonella typhimurium
Helichrysum picardii Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, B. cereus, B. maegaterium, gram-negative E. coli...
Juniperus communis
Lavandula angustifolia Brevibacterium linens,Clostridium sporogenes,Moraxella spp, Staphylococcus aureus..
Leptospermum scoparium Staphylococcus aureus
Matricaria recutita Staphylococcus aureus,Streptococcus faecalis
Melaleuca cajuputi, alternifolia Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Corynebacterium diphtheriae,
Corynebacterium minutissimus, Enterococcus faecium, Listeria monocytogenes, Micrococcus luteus,
Staphylococcus aureus, S. capitis, S. epidermidis, S. faecalis, Klebsiella spp. and Staphylococcus aureus,
Alcaligenes faecalis, Enterobacter cloacae, Escherichia coli,
Mentha piperita, spicata L. monocytogenes, P. aeruginosa, S. enterica , S. aureus P. aeruginosa
Myristica fragrans
Nigella sativa Shigella,Vibrio cholera, E.coli..
Oregano majorana Pseudomonas aeruginosa, Salmonella pullorum, Yersinia enterocolitica...
Origanum Staphylococcus aureus, StreptococcusC and D, Proteusspp., Klebsiella spp.,
Salmonella typhi, Haemophilus influenza, P. aeruginosa...
Ormenis mixta (marocká kamilka)
Pelargonium graveolens
Piper nigrum
Ravensara aromatica
Rosmarinus officinalis
Salvia officinalis + S.sclarea Staphylococcus aureus, E.coli, S.epidermidis, Acinetobacter,
Brevibacterium linens, Clostridium sporogenes, Moraxella spp, Bacillus subtilis, Salmonella typhi,
S. enteritidis, Shigella sonei, S. epidermidis, S. mutans, Shigella sonei....
Satureja hortensis, montana Brevibacterium linens, Enterobacter aerogenes, Klebsiella
Moraxella spp.,P. aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Proteus vulgaris..
Thymus vulgaris Moraxella spp., Pseudomonas, Clostridium sporogenes, Sta aureus, Str. pyogenes..

Proti Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae
a Pseudomonas aeruginosa boli najaktívnejšími olejmi oregano, tymián, citrón a levanduľa,
zatiaľ čo najmenej aktívne boli kadidlo a myrta.

 

i

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie