MATERSKÉ MLIEKO
Každá mamina má unikátne zloženie mlieka, ktoré závisí od genetickej predispozície, stravy a materskej mikrobioty.
Mliečko sa tvorí v epiteliálnych bunkách alveolov mliečnej žľazy.
Okrem vody obsahuje množstvo zaujímavých látok.
Hlavnou zložkou cukrov je LAKTÓZA (glukóza a galaktóza).
V 100ml materského mlieka (MM) nájdeme asi 1g bielkovín,
čo je 3,5x menej ako sa nachádza v mlieku kravičiek (KM).
25% SYROVÁTKY MM pochádza z neproteinového dusíku, na rozdiel od 6% v KM.
Syrovátka obsahuje esenciálne aminokyseliny,
laktoferrin a alfa laktalbumín, ktorý sa v kravskom mlieku nevyskytuje vôbec
a je nahradený beta laktalbumínom, čo môže robiť problémy pri trávení.
MM má viac cysteínu a taurínu a menej fenylalanínu a tyrozínu ako KM
Pomer syrovátky a kazeínu je 70% : 30%, ale kravské mlieko má syrovátky menej 20% :80%.
POROVNANIE VYBRANÝCH BIELKOVINOVÝCH PARAMETROV MATERSKÉHO A KRAVSKÉHO MLIEKA |
||
|
MM |
KM |
syrovátka |
70 |
20 |
kazeín |
30 |
80 |
cysteín |
↑ |
↓ |
taurín |
↑ |
↓ |
fenylalanín |
↓ |
↑ |
tyrozín |
↓ |
↑ |
neproteinový dusík: |
25% |
6% |
Takmer všetok tuk MM
Imunitné funkcie zabezpečujú
Bifidogénny faktor - HMO - GOS
Oligosacharidy materské mlieka, prebiotiká, sú potravou pre užitočné mikroorganizmy a zabezpečujú kolonizáciu
tráviaceho traktu. Sú zložené z piatich zložiek: N acetylglukozamínu, L-Fukózy, D-Glukózy, D-galaktózy.