ZELENÉ POTRAVINY A DETI
Chlorella a jačmeň
Potraviny, kotré v súčasnosti "objavuje" západná medicína sú pre Tradičnú čísnku medicínu známe niekoľko tisíc rokov.
Jačmeň bol jedným z prvých obilnín, ktoré sa pestovali na Blízkom východe asi pred 10 000 rokmi.
Je dostupný v niekoľkých formách: naklíčený jačmeň (nazývaný aj lúpaný jačmeň), perličkový jačmeň, škótsky jačmeň, jačmenná krupica, extrakt z jačmenného oleja a jačmenná múka. Lúpaný jačmeň je najvýživnejší.
(Da mai) má chuť sladkú, účinok chladivý, preto je dôležité dopĺňať ho teplými potravinami.
Má vzťah k meridiánom sleziny, žalúdka, žlčníka, srdca.
Tonizuje slezinu, žalúdok, pečeň, prečisťuje horúčosť, vysušuje vlhkosť,odstraňuje blokády a vylučuje toxíny.
Chlorella pomáha tonizovať xue (krv), jing (esenciu), chi (qi, vitálnu energiu) a shen (spirit,duch).
Spirulina, arthrospira (Luo xuan zao) je chladná, chuť sladká, slaná, mierne horká.
Má vzťah k meridiánom sleziny, pečene a obličiek.
Tonizuje obličky, slezinu, qi a krv. Prečisťuje teplo, posilňuje pľúca.
Je to vláknitá sinica, cyanobacteria.
https://newshopsk.gw-int.net/public-news/zelene-a-farebne-potraviny-v-prikrmoch-deti?ref=11651
https://newshopsk.gw-int.net/public-news/zelene-potraviny-a-mikrobiom?ref=11651
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387034/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35267359/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33755227/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7762232/
pozor na čistotu a pôvod produktov
https://www.zelenapotravina.cz/clanky-o-zelenych-potravinach-chlorella-jecmen/srovnani-chlorelly-z-ciny--taiwanu-a-japonska--usa/