VLÁKNINA - ODPORÚČANÝ DENNÝ PRÍJEM
Kategória |
[g/deň] |
dojčatá 4 – 6 mesiacov |
1 |
dojčatá 7 – 12 mesiacov |
3 |
deti predškolského veku 1 – 3 r. |
10 |
deti predškolského veku 4 – 6 r. |
14 |
deti školského veku 7 – 10 r. |
17 |
deti školského veku 11 – 14 r., chlapci |
20 |
deti školského veku 11 – 14 r., dievčatá |
18 |
dospievajúci chlapci 15 – 18 r., študujúci |
22 |
dospievajúci chlapci 15 – 18 r., pracujúci |
25 |
dospievajúce dievčatá 15 – 18 r., študujúce |
18 |
dospievajúce dievčatá 15 – 18 r., pracujúce |
22 |
pracujúce ženy 19 – 34 r., ľahká práca |
22 |
pracujúce ženy 19. – 34 r., stredná práca |
24 |
pracujúce ženy 19 – -34 r., ťažká práca |
26 |
ženy ťarchavé |
26 |
ženy dojčiace |
28 |
pracujúce ženy 35 – 54 r., ľahká práca |
22 |
pracujúce ženy 35 – 54 r., stredná práca |
24 |
pracujúce ženy 35 – 54 r., ťažká práca |
26 |
nepracujúce ženy 55 – 74 r. |
20 |
nepracujúce ženy od 75 r. |
18 |
pracujúci muži 19 – 34 r., ľahká práca |
26 |
pracujúci muži 19 –.34 r., stredná práca |
30 |
pracujúci muži 19 – 34 r., ťažká práca |
32 |
pracujúci muži 35 – 59 r., ľahká práca |
24 |
pracujúci muži 35 – 59 r., stredná práca |
28 |
pracujúci muži 35 – 59 r., ťažká práca |
30 |
nepracujúci muži 60 – 74 r. |
22 |
nepracujúci muži od 75 r. |
20 |
priemerný spotrebiteľ * |
22,5 |
Kajaba, I. – Šimončič, R. – Ginter, E. – Ondrejka, J. – Kalač, J. – Trusková, I. – Bzdúch, V.: Odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo SR. Vestník MZ SR, 45, čiastka 7–8, zo dňa 28.04.1997. * Štiková, O. a kol.: Stanovení výživových doporučených dávek pro průmerného obyvatele SR a optimalizační výpočty doporučených dávek potravin. Praha, VÚZE/ Bratislava, VÚP, 1998, 13 s.
Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, napučiavať a v tráviacom trakte fermentuje za prítomnosti baktérií, preto môže byť zdrojom energie. Reguluje trávenie niektorých tukov a cukrov, viaže na seba vodu a tým naberá na objeme. Z väčšej časti je živinou pre mikrobiálnu flóru v tráviacom trakte, pôsobí teda ako tzv. prebiotikum (guaránová guma, pektín, ß-glukány, oligofruktózany).
Nerozpustná vláknina v tráviacom trakte nefermentuje, nie je zdrojom energie.
Zväčšuje objem v črevách a skracuje dobu vylučovania stolice.
Zložky potravinovej vlákniny boli definované nasledovne:
1: neškrobové polysacharidy a rezistentné oligosacharidy
celulóza
hemicelulóza
arabinoxylany
arabinogalaktany
polyfruktózany: inulín a oligofruktózany
galaktooligosacharidy
pektíny
hydrokoloidy: gumy a slizy
2: analogické sacharidy
nestráviteľné dextríny: rezistentné maltodextríny (z kukurice a iných zdrojov) a rezistentné dextríny zemiakov
syntetické zlúčeniny na báze sacharidov : polydextróza, metylcelulóza, hydroxypropylmetylcelulóza a nestráviteľný (rezistentný) škrob
3: lignín
4: zložky sprevádzajúce komplexy neškrobových polysacharidov a lignínu v rastlinách
vosky
fytáty
kutín
saponíny
suberín
taníny
https://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=43#Definícia
Potravina | [g/100 g] | Potravina | [g/100 g] |
O v o c i e | |||
jadrové | drobné | ||
jablká | 1,8 | egreše | 2,8 |
hrušky | 2,4 | ríbezle červené | 4,7 |
duly | 1,6 | ríbezle biele | 4,0 |
jarabiny | 2,9 | ríbezle čierne | 5,6 |
arónia čiernoplodá | 1,9 | maliny | 5,2 |
mišpule | 9,2 | černice | 4,0 |
kôstkové | čučoriedky | 2,2 | |
broskyne | 1,4 | kľukva | 1,6 |
nektárinky | 2,2 | brusnice | 1,5 |
marhule | 1,0 | baza čierna | 6,0 |
čerešne | 0,5 | šípky | 22,4 |
višne | 0,7 | moruše | 1,5 |
mirabelky | 1,0 | drienky | 1,4 |
slivky | 1,5 | rakytník | 2,0 |
ringloty | 2,3 | jahody | 1,3 |
slivy | 1,8 | hrozno | 1,5 |
citrusové | iné | ||
pomaranče | 1,8 | ananás | 1,3 |
kumkváty | 3,8 | kiwi | 1,1 |
mandarínky | 1,5 | mango | 1,7 |
citróny | 1,8 | papája | 1,8 |
grapefruity | 1,6 | banány | 3,1 |
orechy | granátové jablko | 2,8 | |
orechy kokosové | 7,3 | marakuja | 3,3 |
kopra | 13,7 | ďatle čerstvé | 3,6 |
orechy pekan | 4,7 | ďatle sušené | 7,8 |
orechy makadamia | 5,3 | figy čerstvé | 2,3 |
orechy píniové | 1,9 | figy sušené | 12,4 |
orechy vlašské | 2,7 | ||
orechy lieskové | 3,5 | ||
gaštany jedlé | 4,0 | ||
arašidy | 6,2 | ||
orechy para | 5,3 | ||
pistácie | 6,1 | ||
orechy kešu | 3,2 | ||
mandle | 6,0 |
Z e l e n i n a | |||
hlúbová | |||
brokolica | 2,8 | kel ružičkový | 1,6 |
kaleráb | 2,2 | karfiol | 1,8 |
kel kučeravý | 3,3 | kapusta hlávková biela | 2,7 |
kel hlávkový | 3,1 | kapusta hlávková červená | 3,1 |
koreňová | |||
zeler | 3,7 | petržlen | 1,8 |
čierny koreň | 5,3 | reďkev | 1,1 |
červená repa | 2,3 | reďkovka | 1,0 |
mrkva | 3,0 | kvaka | 2,4 |
chren | 6,2 | okrúhlica | 2,5 |
paštrnák | 4,3 | ||
listová | |||
zeler stopkový | 2,4 | šalát hlávkový | 0,9 |
čakanka šalátová | 1,4 | šalát rímsky | 1,2 |
mangold – listy | 2,0 | šalát ľadový | 0,6 |
kapusta čínska | 1,6 | čakanka štrbáková | 2,0 |
rebarbora (reveň) | 1,4 | žerucha záhradná | 3,3 |
špenát | 2,1 | potočnica | 3,0 |
vňaťová | struková | ||
zeler –vňať | 3,6 | fazuľka | 3,0 |
petržlen –vňať | 5,0 | hrášok | 5,2 |
plodová | |||
baklažán | 2,3 | rajčiny | 1,5 |
melón cukrový | 0,9 | tekvica | 1,8 |
melón vodný | 0,3 | paprika zelená | 1,9 |
uhorka šalátová | 0,9 | paprika červená | 1,6 |
uhorky nakladačky | 1,0 | cukina, cuketa | 0,9 |
paprika zelená | 1,9 | ||
cibuľová | |||
cibuľa suchá | 1,4 | cesnak | 0,9 |
cibuľa čerstvá | 1,3 | pažítka | 2,0 |
cibuľa šalotka | 1,4 | pór | 1,5 |
iná | |||
špargľa | 1,8 | artičoky | 1,3 |
kukurica cukrová | 0,5 | topinambury | 3,5 |
kôpor | 1,6 | okra | 4,0 |
fenikel | 3,3 | zemiaky skoré | 1,3 |
zemiaky neskoré | 1,6 |
Kopec, K.: Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Praha, ÚZPI, 1998, 72 s.
Potravina | [g/100 g] |
šošovica červená lúpaná polená | 13,2 |
šošovica veľkozrnná | 15,0 |
fazuľa farebná červená | 20,1 |
fazuľa farebná MUNGO | 17,2 |
fazuľa farebná | 17,3 |
fazuľa farebná AZUKI | 19,2 |
fazuľa farebná čierna | 22,0 |
fazuľa farebná červená | 18,8 |
fazuľa farebná hnedá | 19,6 |
fazuľa farebná PINTO | 22,4 |
fazuľa biela malá | 24,5 |
fazuľa biela veľká | 19,2 |
hrach lúpaný KAPUCÍN | 11,6 |
hrach lúpaný celý, žltý | 12,6 |
hrach nelúpaný KAPUCÍN | 21,2 |
hrach zelený | 20,4 |
cícer | 16,9 |
sója | 19,4 |
Smrčinová, H. – Ouhrabková, J.: Závěrečná zpráva projektu EP9025 „Vláknina potravy a potravinářských produktů“, VÚP Praha 2001, 23 s.
Bylinky a korenia | [g/100 g] |
bobkový list sušený | 26,3 |
bazalka čerstvá | 5,2 |
bazalka sušená | 17,8 |
škorica | 24,4 |
rascovec obyčajný | 10,5 |
pažítka | 1,9 |
fenikel semená | 39,8 |
majorán sušený | 18,1 |
mäta čerstvá | 5,6 |
mäta sušená | 44,7 |
muškátový orech | 23,7 |
oregano čerstvé | 8,4 |
oregano sušené | 42,8 |
paprika koreninová | 20,9 |
čierne korenie | 26,5 |
rozmarín čerstvý | 7,7 |
rozmarín sušený | 17,7 |
šalvia čerstvá | 14,7 |
šalvia sušená | 18,1 |
tymian čerstvý | 12,3 |
tymian sušený | 18,6 |
šafran | 3,9 |
S. Salvini, M. Parpinel, et al.: Banca Dati di Composizione Degli Alimenti per Studi Epidemiologici in Italia, Milano, 1998, 958 p.
GW chlorela - odporúčaný príjem pre "priemerného"dospelého človeka s hmotnsoťou 60kg je 5g/deň= /20tbl po 250mg/.
Podľa hmotnosti dieťaťa viete vypočítať dávku pre dieťa.
Od 12 rokov dostávajú deti obyčajne rovnakú dávku ako dospeláci.
podávanie: 3-5x denne
začíname nízkymi dávkami, ktoré postupne v priebehu 2 týždňov zvyšujeme
napr: 2-2-2-2....3-3-3-3....4-4-4-4 .....5-5-5-5
zapíja sa väčším množstvom vody
strava: o 2hodiny po požití chlorely/jačmeňa
Nezabudnite, množstvo vlákniny za deň sa spočítava s vlákninou z iných zložiek stravy